Byggeloven

 


Hvad er byggeloven og dens formål?

Står du over for en privat renovering af din husstand, eller arbejder du måske erhvervsmæssigt med byggeri og renoveringer? I begge tilfælde er byggeloven yderst relevant og vigtig at forholde sig til.

Vi giver dig derfor en overordnet introduktion og gennemgang af, hvad byggeloven egentlig er.

Kort fortalt er byggeloven den lov, som beskriver hvilke regler og love, du skal efterkomme, når du har med byggeri at gøre. Det vil sige, at du som bygherre altid skal overholde de retningslinjer og vejledninger, som står beskrevet i byggeloven.

Byggeloven er udviklet og præciseret af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, som også løbende udgiver, præciserer og tydeliggøre vejledninger og love. Derfor er det vigtigt altid at følge de nyeste udgivelser og retningslinjer.

Hvis du dykker ned i byggeloven

Kigger vi nærmere på byggeloven, er der en række andre bekendtgørelser og reglementer, som selvfølgelig også skal overholdes. Her er der for eksempel tale om bygningsreglementet. Bygningsreglementet beskriver de krav, der er til forskellige byggerityper og udførelse dertil.

Ligeledes kommer der også i forlængelse af bygningsreglementet en række retningslinjer, som specifikt beskriver, hvordan arbejdsopgaver, renoveringer og byggeri skal udføres. Herudover er der selvfølgelig også regler angående markedskontrol af byggevarer og obligatoriske byggeskadeforsikringer.
 

Formålet med byggeloven

Men hvad er så formålet med byggeloven? Og hvorfor er det vigtigt, at du forholder dig til den, og arbejder ud fra den? Byggeloven har det formål at sikre, at der opretholdes en bestemt kvalitet i det byggearbejde som foregår på dansk jord. Mere konkret har byggeloven blandt andet retningslinjer, som sørger for:
 

 • At bygninger er brandsikret og sundhedsvenlige.
 • At kvaliteten af udenoms arealer er tilfredsstillende.
 • At byggeskader istandsættes og udbedres.
 • At der ikke bliver brugt unødvendigt ressourceforbrug.
 • At bygninger er handicapvenlige og optimerede.
   

Derudover sætter byggeloven også krav til, hvordan boligen indrettes, bygningers funktion og udførelsen dertil. Der er ligeledes også krav til skorstene og ildsteder samt reglementer til, hvornår det er obligatorisk at erhverve sig en byggeskadeforsikring.

Byggeloven stiller også krav til andre forhold. Forhold som skal overholdes og være opfyldt, før en bygning kan tages i brug. Disse krav omhandler blandt andet afledning af spildevand, brandsluknings muligheder, forsyning af drikkevand og adgangsmulighed gennem vej.
 

Hvornår gælder byggeloven?

Du er måske i tvivl om, hvornår byggeloven egentlig gælder, og på hvilke anvendelsesområder den træder i kraft. Svaret på dette giver vi dig i følgende punkterne:
 

 • Når du opfører en ny bebyggelse eller tilbygger til eksisterende bebyggelse.
 • Når du laver en ombygning af og andre forandringer i bebyggelsen.
 • Når du laver ændringer i benyttelse af bebyggelse.
 • Når du foretager nedrivning af bebyggelse.
 • Når du igangsætter vedligeholdelsesbyggearbejde og ombygning, som har betydning for energiforbruget i bebyggelse.
   

Vi har nu givet dig en overordnet introduktion til de mere relevante aspekter af byggeloven. Vi opfordrer dog altid til, at du læser og forholder dig til de nyeste vejledninger, som Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen udgiver.
 

Mangler du en håndværker, som har styr på byggeloven? Eller en håndværker som kan guide dig igennem dit næste byggeprojekt? Så kan du igennem vores søgefunktion finde det perfekt match for netop dit projekt, og som selvfølgelig overholder byggeloven.

 

Find den rigtige håndværker

 

Altom-renovering.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-renovering.dk