blog_image

Vand i kælderen – Her er hvad du skal gøre 

Læsetid: 5 min. 

Læs om: 

 

Er du en af dem, der kæmper med vand i kælderen? Er du træt af at din kælder, efter et skybrud, er fyldt med vand? Det er helt forståeligt. Derfor har vi beskrevet, hvad årsagen til vand i kælderen kan være, og hvad du skal gøre, når du bliver ramt.

Kloakvand i kælderen 

Hvis dit hus ligger relativ lavt i forhold til kloaksystemet, har du større chance for at få kloakvand i kælderen. Kloakvand er sort og lugter dårligt. Derfor burde du ikke være i tvivl om hvorvidt der er kloakvand.

Hvad er grunden til, at der kommer kloakvand i din kælder? En forklaring kan være, at kloaksystemerne bliver overbelastet ved kraftig nedbør. Dette vil føre til, at kloakvandet presses op af afløbene, og på den måde vil vandet føres op i kælderen. 

Hvis dit hus har en kloakledning, hvor både regnvand og kloakvand løber, er du især udsat. 

Med de store ændringer i vores klima bliver vi oftere og oftere udsat for massive mængder af nedbør. Derfor er en stor årsag til kloakvand i kælderen oversvømmelser. 

En anden forklaring er, at der kan forekomme en forstoppelse i kloaksystemet under dit hus. Forstoppelsen vil på samme måde som ved kraftig nedbør, fører kloakvandet op til din kælder.

Grundvand i kælderen 

Er vandet der er trængt ind i din kælder rent og klart, er det højst sandsynligt regnvand/grundvand. Grundvand er regn, og sne der er sivet ned i jorden og igennem jordens mange lag. Når vanden er trængt igennem lagende, ophobes det som grundvand. 

Når det regner, siver vandet ind i jorden. Jo længere nede i jorden det kommer, jo renere bliver det. På den måde bliver regnvand til grundvand. Grundvandet kan sive ind i din kælder ved kraftigt og langvarigt nedbør. 

Der er mange måder grundvand, kan sive ind i din kælder på. Det kan være via utætte vandrør, utætte kældervægge eller gulve.  

Fungerer dit omfangsdræn ikke, bør du overveje at fikse. Har du slet ikke et omfangsdrev, bør du overveje at investerer i et. Et omfangsdræn kan nemlig være med til at mindske chancerne, for at grundvand siver ind i din kælder. 

Med grundvand afhænger dine chancer, for at få vand din kælder, også af hvor langt nede i jorden din kælder er. 

Vand i kælderen hvad gør du? 

Rengøring 

Hvad gør du, når du opdager vand i kælderen? Lige så snart du opdager en oversvømmelse i kælderen, bør du tage initiativ til at tømme og rengøre kælderen. Dog ville det være en god idé at tage billeder af skaderne, for at have dokumentation til dit forsikringsselskab. 

Er der kommet vand i kælderen, er det særlig vigtigt, at din kælder bliver grundigt rengjort. Det gælder både med grundvand, men især ved kloakvand. Husk at være mere påpasselig med kloakvand, da det naturligvis er mere beskidt og indeholder en masse bakterier. 

Det kan være en god idé at overlade rengøringsarbejdet til professionelle. Hvis du selv ønsker at stå for rengøringen, skal du være opmærksom på almindelig hygiejne. Sørg for at fjerne alt vandet, inden du begynder at gøre rent.  

Du skal undgå direkte kontakt med vandet, så brug derfor gerne handsker og gummistøvler. En særlig vigtig del af rengøringen, er at desinficerer. Derfor må du ikke glemme denne del. 

Når du er færdig med rengøringen, er det vigtigt, at du tager et bad, og desinficerer dine hænder. Tøjet og skoene du har haft på skal vaskes ved mindst 60 grader. Møbler og andre ting der har været i kontakt med vandet, skal også rengøres og desinficeres. 

Det er ikke nok at fjerne vandet og rengøre kælderen, det er nemlig lige så væsentligt at affugte. Hvis denne proces ikke udføres, kan du inden for kort tid risikere, at få skimmelsvamp i kælderen.

Du kan affugte ved at skrue helt op for varmen og åbne alle vinduer og døre. Kan du få adgang til en affugter, er det endnu bedre.

Dræn under kældergulv 

Et dræn fungerer som en tagrende, der leder det overskydende vand væk for at undgå vand i kælderen. Drænet skal ligges min. 30 cm under dit kældergulv.

At få et omfangsdræn etableret kan være en dyr omgang. Derfor er det vigtigt at henvende sig til en professionel (link), der kan rådgive dig. Det kan nemlig være, at et dræn slet ikke vil hjælpe på problemet og dermed ikke betale sig.  

Et omfangsdræn vil eksempelvis ikke fungere optimalt, hvis der er sandet jord ved din bolig. Er der derimod lerjord, kan det fungere. 

Det er også vigtigt at overveje hvad du bruger din kælder til. Ved ophold og beboelse kan et dræn være en god løsning. I den situation vil det nemlig kunne betale sig, at investere lidt flere penge for at undgå vand i kælderen.

Bruges den derimod til tøjvask, opbevaring eller noget helt tredje, skal du overveje hvor mange penge du vil investere. 

Hvordan laver du et dræn rundt om huset? 

At lave et dræn rundt om huset er ikke så simpelt, som du måske tror. Det er et relativt stort og dyrt projekt. Projektet skal udføres af en professionel kloakmester, det er altså ikke et projekt du kan tage i egen hånd. 

For at få lavet et dræn skal der graves frit rundt om huset. 

Hvis du har tænkt dig, at kaste dig over et omfangsdræn, så bør du overveje om dine kældervægge er isolerede. Hvis ikke det er tilfældet, vil det nemlig være en oplagt mulighed for at få det gjort, da de omkringliggende vægge alligevel bliver gravet fri. Du vil ikke fortryde at isolere ydervæggene, da det i fremtiden vil resultere i varmere vægge. 

Din kommune kan muligvis kræve pumpebrønde i forbindelse med et omfangsdræn. Få derfor afklaret dette med kommunen inden du tager beslutningen. Pumpebrøndene placeres hvis der er store niveauforskelle på grunden. De vil være der til at pumpe drænvandet op i kloaksystemet

Dine tagbrønde skal måske udskiftes, da de typisk bliver flyttet ved etablering af et dræn. Tagbrønde er placeret ved nedløbet fra tagrenderne, og deres formål er at opsamle kviste og blade. Du skal også huske at rense og tømme dine tagbrønde mindst 1 gang om året. 

Vælger du at lave et dræn rundt om huset, skal du huske at det skal renses og efterses årligt. 

Hvis du har yderligere spørgsmål, du vil have besvaret, er det altid en god idé at kontakte professionelle. De kan give dig yderligere vejledning og komme med løsninger til, hvordan du undgår vand i kælderen. 

Indsaml tilbud

Ingen kommentarer fundet
Tilføj en kommentar
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-renovering.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-renovering.dk