blog_image

Renovering af tag – 8 vigtige overvejelser inden du begynder

Læsetid: ca. 5 min.

Her kan du læse om:

 

Taget er en værdifuld del af huset, og renovering af tag er af den grund vigtigt. Nogle gange er taget så slidt og beskadiget, at det har brug for en udskiftning. Andre gange er der skader og spor af slid, der kan klares med en renovering.

Uanset hvilken situation du står i, er der nogle vigtige overvejelser at lave, inden du går i gang med projektet.

Renovering af tagplader

Regler for nyt tag

Inden du påbegynder renoveringen af dit tag, er det vigtigt at få styr på alle gældende love og regler for nyt tag. Der er først og fremmest nogle generelle krav, der gælder for alle tage.

Første krav er at taget skal kunne modstå vind og være fast monteret til resten af huset. Derudover skal taget og tagbelægningerne have en hældning på mere end 2,5 procent. Grunden til dette er, at smeltevandet fra sneen skal have chancen for at løbe af taget. 

I nogle områder kan der være særlige krav til udformningen og typen af tagbelægninger. Disse fremgår i lokalplanerne i kommunerne.

Der kan i visse tilfælde også være bygninger, der er bevaringsværdige. Disse vil ofte være udspecificeret med flere specifikke krav. Det kan være krav der omhandler udseendet af huset. Eller et helt enkelt krav om hvorvidt du må ændre på huset generelt. 

Der findes forskellige slags tagformer. De tagformer kan hver især have forskellige gældene regler. Undersøg derfor reglerne for din specifikke tagform. F.eks kan ikke alle slags tagbelægninger bruges til flade tage.

Sorte tagplader på et tag

Skal du have byggetilladelse ved nyt tag?

Der skal ikke hentes en byggetilladelse fra kommunen, når der laves en renovering af tag. Undtagelsesvis er, hvis du i forbindelse med tagrenoveringen, vælger at udvide huset, eller vælger at gøre tagetagen til beboelse.

I disse tilfælde kan det være en god ide at tage en snak med kommune. De kan fortælle nærmere om dine muligheder i forhold til renoveringsprojektet.

Har du besluttet dig for at ændrer udseendet af dit tag, er det også en god idé at henvende dig til kommunen. På den måde sikrer du dig, at du ikke går imod særlige krav, der kan fremstå i lokalplanen.

Renovering af tagisolering

Isoleringskrav ved renovering af tag

Isolering af tag er vigtigt, da 30 procent af varmen forsvinder gennem loftet. Når du begynder på renoveringen af dit tag, er det derfor væsentligt at få styr på isoleringen af taget. Hvis ikke du investerer i isoleringen af dit tag, vil meget af din varme forsvinde. Det vil resultere i høje varmeregninger.

Noget der er værd at huske på, er at der ikke gælder de samme isoleringskrav for gamle og nye byggerier.

Huse deles op i forskellige klasser, alt efter hvilket år de er fra. Til disse klasser vil der være forskellige minimumskrav på tykkelsen af isoleringen.

Noget der skal tages i betragtning, er også hvilken type tag du har. Der er nemlig forskellige krav til de forskellige tagtyper.

Jo bedre din isolering er, des bedre energimærkning vil din bolig få. Hvis du vælger at efterisolere dit tag, er der altså store chancer for at din boligværdi stiger.

Alt efter hvilken energiklasse din bolig hører ind under, vil der gælde specifikke krav for isoleringen af dit tag. For at opfylde Bygningsreglementets mindstekrav til isoleringen af dit tag, skal den være på minimum 300-400 mm. 

Isoleringskrav for de forskellige energiklasser

  • BR10: 400 – 500mm
  • BR15: 500mm
  • BR20: 500mm
  • Passiv: 500mm

Hvilke isoleringskrav er der i 2020?

I 2020 er der kommet skærpede krav for isoleringen af huse. Der er blandt andet kommet et nyt krav om, at isoleringen i loftet skal være på 450 mm i 2020. Dette krav er ændret fra at være på 365 mm i 2015.

En hånd der renser tagrenden for blade

Hvad med renovering af tagrender?

Det er vigtigt at sørge for, at dine tagrender er i god stand. De leder regnvandet væk fra husets tag. Tagrender er meget skrøbelige, og har stor chance for at gå i stykker og blive skadet. Du behøver ikke at udskifte hele din tagrende, hver gang den bliver skadet. Du kan sagtens lave en renovering af tagrenderne, hvor det behøves.

Hvis tilfældet er, at du har fået et lille hul i din tagrende, kan du hurtigt selv reparere det. Det gør du ved at ligge et lille stykke tagrende oven på hulet, og lime det fast, for at blokere hullet. Sørg dog for at du bruger en stærk lim, der kan holde til regn. Du kan også bruge reparationstape til at lukke hullerne i din tagrende.

Tagrenderne sidder naturligvis på ydersiden af huset, hvilket betyder, at de er udsat for meget. Både regn, sne og vind men også en masse blade. Husk derfor at rense og tømme dine tagrender jævnligt og især i efteråret.

Et billede af en pose med et dollartegn. Budget til renovering af tag

Tagrenovering og pris

Der er ingen tvivl om, at renovering af tag er væsentligt billigere end et lægge et helt nyt tag. Hvad er prisen så på en tagrenovering? Det er svært at komme med en pris på, hvor meget det egentlig vil koste dig at renovere dit tag. Det er det fordi, at det varierer fra tag til tag, og afhængig af hvilken stand dit tag er i.

Et godt tip vil være at indsamle forskellige tilbud, til renoveringen af dit tag, fra forskellige håndværkere. På denne måde har du bedre mulighed for at skabe et overblik over de forskellige udbydere og priser.

Byggemænd der planlægger en renovering

Kan du få tilskud til tagrenovering?

Du kan hverken få tilskud til tagrenovering, eller nyt tag. Men du kan dog få tilskud for at efterisolere dit hus. Måden det fungerer på, er at energiselskaberne har til formål at hjælpe brugerne med at energioptimere deres boliger. Derfor giver de altså et tilskud. Så når du er i fuld gang med renoveringen af dit tag, kan du få tilskud for at isolere under taget.

Håndværker der står klar til en tagrenovering

Kan du få håndværkerfradrag til tag?

Med håndværkerfradrag tilt tag gælder de samme regler som tilskud. Du kan ikke udnytte håndværkerfradraget til selve renovering af tag, men til isoleringen.

Selvom efterisoleringen af dit tag sker i forbindelse med renoveringen af dit tag, kan du ikke få håndværkerfradrag for selve renoveringen.

Du har som enkeltperson et håndværkerfradrag på 12.500 kr. om året.

Når du får et tilbud fra en håndværker, er det vigtigt, at der står antallet af arbejdstimer. Uden denne information kan du ikke gøre brug af håndværkerfradraget, da det er håndværkernes arbejdstid der bliver trukket fra. Der er altså nogle penge at spare ved at trække fra i håndværkerfradrag ved renovering af tag.

 

Ønsker du flere informationer på, hvilke love og regler der gælder når du bygger og renoverer, kan du læse mere om selve byggeloven på vores hjemmeside. 

 

Læs om byggeloven

Ingen kommentarer fundet
Tilføj en kommentar
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-renovering.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-renovering.dk