blog_image

Renovering af sommerhus - din komplette guide


Estimeret læsetid: ca. 6 minutter. 

Læs om: 

Er dit sommerhus faldefærdigt og trænger det til en kærlig hånd? Det kan være svært at vide hvor du skal starte, og hvordan du kan udføre jobbet som et hyggeligt gør-det-selv projekt. De mest centrale elementer du bør kopiere eller vide mere om, inden du påbegynder din sommerhus renovering, er samlet her.

Vil du skabe en hyggelig sommerhus indretning? 

Det er detaljerne og de kreative ideer, der gør forskellen i dit sommerhus. Det kunne være anderledes farver på væggene, nye møbler eller et nyt køkken. Der er i hvert fald mange muligheder for at skabe en hyggelig sommerhus indretning.

Du vil sikkert ikke bruge alt for mange penge på din sommerhus renovering. Derfor kan du finde de bedste tips og tricks, som også er enkle, nemme og billige. Det behøver nemlig ikke at koste spidsen af en jetjager for at have et lækkert, moderne sommerhus.

For at lave en hyggelig sommerhus indretning kan du f.eks. gøre følgende:

 • Udskift lågerne i køkkenet, på badeværelset eller andetsteds. Alternativt, kan du male dem du allerede har.

 • Skift håndtagene ud på låger og døre

 • Mal dine vægge i farver

 • Udskift de støvede lamper

 • Pynt op med planter

 • Udstil magasiner og kogebøger

 • Hæng plakater og grej op på væggene

 • Få møbler i fransk flet

Mulighederne er mange. Det er nærmest kun din egen fantasi der sætter grænserne. En populær tendens i 2020 er fransk flet. Designet bag fransk flet stammer helt tilbage fra 1600-tallet, hvor ottekantede mønstrer på stolesæder var et hit. Det er det blevet igen og i allerhøjeste grad. Teknikken forener nemlig æstetik med praktik, hvilket er en af grundene til, at fransk flet igen er moderne. Fransk flet bliver også kaldt for rørflet eller rattan, som lige nu ses på skabslåger, stole og bænke. Flet er god til at skabe en hyggelig sommerhus indretning. Det kan være dyrt at købe møbler med flet, men du kan sagtens lave mange af tingene selv. 

Flere er begyndt på gør-det-selv projekter med flet, hvor de påsætter flet på deres skabslåger. Det er simpelt, billigt og utrolig flot. Det kan hjælpe til at ændre udtrykket på dit skab eller kommode, og i mange tilfælde skal du ikke brug meget mere end dette:

Værktøj

 • Boremaskine
 • Søm og skruer
 • Hæftepistol og klips
 • Hobbykniv

Materialer

 • Fransk flet på rulle
 • Lister til kanterne, kan være gamle dørlister

Mål din kommode og bedøm hvor lang en rulle flet du skal bruge, samtidig med at du skal have målt længde og bredde på listerne. Hvis de ikke passer med lågens mål, så skær alle fodlisterne til. Brug gerne gamle fodlister eller lignede, i stedet for at bruge penge på disse i et byggemarked.

Du kan evt. male fodlisterne, hvis du ønsker et andet udtryk eller hvis de er slidte.

Du kan nu lime den franske flet på lågen, hvorefter du sætter listerne på langs lågernes kant med lim.

Dette vil være en nem måde for dig at få en lidt hyggelig sommerhus indretning på.

Isolering af sommerhus 

Der er som regel rigeligt med projekter du kan begynde på i forhold til din sommerhus renovering. Det er ikke sikkert, at du tænker på isolering som det første, når du hører ”sommerhus renovering”.  Selvom du typisk tager i sommerhus om sommeren, så er flere danskere begyndt at tage på weekendture i de kolde vintermåneder. Men når temperaturen daler udenfor, så begynder dit sommerhus at være koldt at opholde sig i. Du har derfor behov for en god omgang isolering. Hvis ikke vil alt varmen fise direkte ud, og du vil opleve et ubehageligt indeklima med blandet temperaturskift og i mange tilfælde træk.

Hvilke elementer bør du så være opmærksom på, når og hvis du skal i gang med isoleringen af sommerhuset?

 • Isolere sommerhusets vægge. Det kan være inder- eller ydervægge.
 • Brug glasuld, stenuld eller flamingoplader til isolering af sommerhuset, hvis der ikke er lagt noget ordentligt ind fra starten af.

Du skal altså i gang med isolering af sommerhus, fordi:

 1. Du kan spare på varmeregningen
 2. Det er miljøvenligt
 3. Du får et bedre indeklima
 4. Du får det nemmere med at udleje sommerhuset
 5. Du kan få fradrag på renoveringen, hvis du vil bruge det som et helårshus  

Hvad bør du være opmærksom på med isoleringskrav til sommerhuse?

Det kan være svært at finde frem til de mange isoleringskrav der er til sommerhuse. Det drejer sig nemlig, i mange tilfælde, om opgavens omfang.

Hvis sommerhusets anvendelse eller areal ikke ændrer sig som sådan, så er der ingen særlige krav. Men hvis du vil anvende sommerhuset som helårshus, eller renovere med væsentlige ændringer, så er der pludselig en del regler og krav.

Bygningsreglementet (BR18) er et regelsæt, som understøtter Boligloven, der skal sikre, at sommerhusbyggerier udføres, således kravene til sundhed, sikkerhed, brandkrav og energiklasser efterleves. Du skal altid overholde BR18, hvor følgende punkter har en påvirkning på energirammen, som er med til at danne isoleringskravene til sommerhuse:

 • U-værdi optimering
 • Geometrien i huset og placeringen af grunden
 • Vinduesarealer, herunder afskærmning
 • Andre anlæg med vedvarende energi, såsom jordvarmeanlæg

Tilbygning af sommerhus 

Hvis du overvejer at bygge til i forbindelse med din sommerhus renovering, hvor skal du så starte og hvad er godt at vide?

Start med at undersøge:

 • Må du få en tilbygning af sommerhuset?
 • Hvor stor må tilbygningen være?
 • Hvor må tilbygningen af sommerhuset placeres?

Undersøg disse spørgsmål med kommunen dit sommerhus ligger i. Du skal være opmærksom på bebyggelsesprocenten og bygningsreglementet. Disse love fortæller, hvor tæt du må bygge, hvor højt det må blive, hvilke materialer du må bruge, og hvordan du søger en byggetilladelse, mv.

Du søger en byggetilladelse ved at have de præcise tegninger på tilbygningen af sommerhuset. De sendes herefter i teknisk forvaltning, og det kan tage op til 12 måneder.

Du kan også slippe for dette ved at hyre en ekspert, som står for byggetilladelser, styring af byggeriet, koordinering af alting og selve byggeriets fysiske arbejde.

Renovering af sommerhus pris 

Det kan være svært at vurdere, hvor meget eller lidt du skal betale for en sommerhus renovering. Det kan specielt være en fordel at undersøge prisen på forhånd, hvis du vakler mellem et nyt eller gammelt sommerhus. Flere bygherrer fortæller, at det kan koste dig lige så meget (hvis ikke mere) at gå gang i sommerhus renoveringen, som hvis du køber et helt nyt. Det er derfor vigtigt, at du undersøger tingene grundigt. Som nævnt i denne blog, kan du ordne mange af tingene selv.  

Mulighederne er mange for en sommerhus renovering. Du har mulighed for at udfolde din kreative side, og udfordre dig selv med både mindre og større projekter. Prisen afhænger selvfølgelig af materialevalg, ligesom hvis du skal have professionel hjælp til at lave arbejdet for dig.

Hvis du har læst så langt som hertil, så takker altom-renovering for din tid. Vi håber, at bloggen har været brugbar til dig, der vil i gang med en sommerhus renovering.

Ingen kommentarer fundet
Tilføj en kommentar
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-renovering.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-renovering.dk