blog_image

Renovering af kælder - Her er hvad du skal vide

Læsetid: 5 min. 

Læs om: 

 

Det som er værd at vide, når det kommer til kælderrenovering

Overvejer du en renovering af din kælder, så er du landet det rette sted. Vi har udarbejdet en oversigt over de faktorer, som man i kælderrenovering skal være ekstra opmærksom på.

 

Nyrenoveret kælderrum

Hvad må en kælder bruges til?

Det kan være begrænset, hvad du ifølge lovgivningen må bruge din kælder til. Dette skyldes, at en kælder kan have en sundhedsskadelige indflydelse, hvis eksempelvis isoleringen og boligens facadestruktur ikke er optimal.

Skal en kælder benyttes til længerevarende ophold, skal den oftest godkendes af kommunen som værende beboelses venligt. Det kan dog være svært at få en beboelse tilladelse, da en kælder ofte har sundhedsskadelige tendenser og dårlige brandredningsmuligheder.

En kælder indebærer heldigvis også andre muligheder end bare beboelse. Eksempelvis kan man opsætte værksted, vaskerum, opbevaring eller andet, hvor behovet for længerevarende ophold ikke er nødvendigt.

Renovering af en kælder kræver en masse overvejelse. Ofte døjer man med skimmelsvamp grundet dårlig isolering, samt indtrængende fugt fra omstående jord. Der kan også være risiko for at den radioaktive gasart radon, stiger op fra undergrunden. Radon kan være ekstrem farligt, og er ofte årsagen til, at folk for konstateret lungekræft.

Man kan derfor sige, at en kælder typisk ikke er velegnet til længerevarende ophold. Dette afhænger selvfølgelig af kælderes stand, og det renoveringsarbejde som bliver udført.

 

Mand med skæg ser betænksom ud i sit værksted

Hvorfor skal du renovere din kælder?

En kælder kan have sine begrænsninger, men derfor giver det stadig mening at overveje sine muligheder, inden du springer ud i en bestemt renovering af kælder. Ved at udvide dine overvejelser, kan nye og muligvis bedre indretningsideer komme i spil. Ideer som du måske ellers ikke havde overvejet.

Du skal overveje hvilket behov, du egentlig har til den bestemte renovering, du ønsker at udføre. Det kan derfor være smart, både at tage udgangspunkt på dit nuværende behov, men også hvilket behov du har på længere sigt.

Du har måske behovet for et nyt soveværelse, men din kælder er ikke godkendt til beboelse. Hvis dette er tilfældet, kan du overveje, om du kan bytte rundt på funktionerne i boligplanen. Du kan eksempelvis bytte et eksisterende rum, som ikke bliver brugt til beboelse, ud med et kælderrum og derigennem opfylde behovet for et ekstra soveværelse.

En succesfuld kælderrenovering kan skabe plads til eksempelvis:

 • Vaske- og tørrerum
 • Værksted
 • Hobbyrum
 • Opbevaringsrum
 • Vinkælder
 • Motionsrum

Husk derfor at se din bolig som en enhed, hvor ændringer et sted, kan åbne muligheder et andet sted.

 

En håndværker der måler fugten i en kælder med sit måleudstyr

Fugtig og kold kælder

Inden du går i gang med renovering af din kælder, skal du være opmærksom på, hvilken tilstanden den er i. Man oplever ofte at kældre er plaget af fugt. Det er derfor vigtigt at du inden en istandsættelse, er opmærksom på mulige fugtproblemer, og får dem løst inden du påbegynder din renovering. Løser du ikke dine fugtproblem, kan du risikere, at fugten spreder sig og beskadiger din nye renovering.

Vær også opmærksom på, at fugt skaber et indelukket indeklima. Et godt indeklima er derfor særdeles vigtigt at opretholde, da et dårligt et kan medføre luftvejsinfektioner, allergi, hovepine, kvalme, svimmelhed og i det hele taget ødelægge komforten.

Skal din kælder bruges som et opholdelsessted, er varmeisolering ofte nødvendigt. En kælder kræver nemlig god isolering, hvis den skal opvarmes. Er formålet med kælderes ikke så interaktionsdrevet, og består måske bare af opbevaring, behøver man ikke et så kraftigt isoleringsarbejde.

Skal du i gang med en omfattende renovering og istandsættelse af en kælder, som er godkendt til beboelse, skal du overholde energikravene i bygningsreglementet. Dog er du ikke tvunget til at overholde energikravene, hvis du har med en eksisterende kælder at gøre.

 

En mand skriver noter på papir

Har din kælder byggeskader?

Inden du påbegynder en renovering af din kælder, skal du huske at lave en gennemgående undersøgelse af kælderen. Det gør du for at kontrollere, om der er byggeskader, som skal repareres, eller sætningsskader som skal undersøges noget yderligere.

En sætningsskade indebærer store gennemgående revner i et fundament, som stammer fra manglende bæreevne i boligens jordunderlag. Sætningsskader er normalt også mere synlige i en kælder, da kælderfundamentet støtter boligens vægt. Derfor er det også vigtigt at få vurderet den specifikker sætningsskade, og estimeret dens indflydelse på boligen fundament og den videre renovering.

Uden den rigtige viden eller kompetence, kan det være svært at bedømme seriøsiteten af en sætningsskade. Det kan derfor være nødvendigt at tage kontakt til en fagperson, som kan gennemgå din kælder og identificere de bygningsmæssige problemer.
 

En håndværker der er ved at ligge isolering ind i en væg

De klassiske kælderproblemer

Mange vil nok opfatte, at en kælder indebærer nogle typiske problem og irritationer. Vi har oplistet nogle relevante, som kan give dig en fornemmelse af, hvad du skal reflektere over, inden du påbegynder en renovation af din kælder

 • Manglende isolering: Isolering er et hyppigt problem ved kældre, og kræver meget arbejde for at opnå en positiv virkning.
 • Fugtproblemer: Grundet manglende isolering, oplever man ofte fugtproblemer i kældre.
 • Lavt til loft: En kælder har ofte ikke højt til loftet, hvilket ofte kan være til gene.
 • Rumstørrelse: I en kælder har man ofte med mindre rum at gøre, hvilket kan begrænse ens muligheder.
 • Lysmangel: En kælders placering gør, at lysniveauet ofte er en problematisk faktor.
 • Rumstørrelse: I en kælder har man ofte med mindre rum at gøre, hvilket kan begrænse ens muligheder.

Disse punkter er udfordringer, som du kan overveje at arbejde ud fra, hvis du vil gøre din kælder mere komfortable og funktionsdygtig. Det kan også være relevant at overveje, hvordan de påvirker din kælder, samt hvad der skal til for at de opnå dit personlige behov.

En kælderrenovering kan kvalificeres inden for 2 kategorier. Enten har du med en mindre eller større renovering at gøre. Den mindre renovering kræver ikke de store kompetencer, hvorimod en større renovering ofte vil være mere omfattende og muligvis kræver hjælp fra fagfolk.

 

Tre streger i gul og sort brugt som separator

Vi håber, du har kunne bruge vores tips til kælderrenovering. Mangler du informationer på andre områder renovering af din kælder, er du mere end velkommen til at læse mere på vores andre blogindlæg.

Tre streger i gul og sort brugt som separator

 

 

user
kim January 30, 2020 09:48 am
Jeg skal igang med n større renovering af min kælder, og det her blogindlæg har lige gjort mig opmærksom på en række ting, som jeg ikke vidste. Super godt!
Tilføj en kommentar
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-renovering.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-renovering.dk