blog_image

Rå murstensvæg - her er, hvad du bør vide


Estimeret læsetid: ca. 6 minutter. 

Læs om:

Kan du få en indendørs murstensvæg? 

Først og fremmest, er det en forudsætning, at der er mursten bag en gipsvæg, noget tapet eller maling. Hvis du ikke har en murstensvæg, så kig her falsk stenvæg. Hvis du bor i en bolig fra før 1930, så er der stor sandsynlighed for, at du har en indendørs murstensvæg. 

Du kan eventuelt kigge din plantegning igennem. På dem bør kunne finde ud af, om der gemmer sig murstensvægge i boligen. Alternativt kan du gøre brug af et gammelt, men effektivt, trick og banke på din væg. Er væggen ”stenhård” og føles det som at banke på en klippe? Hvis ja, så har du nok en murstensvæg. Omvendt, hvis din væg er tildækket med gips, så kan du bore et mindre hul og tjekke, om støvet er gult eller rødt. Har det en af disse farver? Jamen, tillykke – så kan du få en rå murstensvæg!

Er du fortsat i tvivl? Så kan du høre dine naboer, om nogen har et indgående kendskab til boligernes vægtype.

Så langt, så godt. Hvis du vil undersøge, hvilken farve din murstensvæg har, så kan du blotlægge et mindre område. Det vil altid være en god idé at gøre, inden hele væggen rives ned. Det hjælper dig meget – især, hvis du ikke er interesseret i udtrykket alligevel. Det er nemlig betydeligt nemmere at afdække samt male mindre områder. 

Lav murstensvæg – 7 gode trin 

1. Afdækning med plast eller filt

Dæk af med plast eller filt. Lav et bur af plast, der dækker hele området, du skal arbejde i. Sådan undgår du, at der er støv i hele hytten. Det støver nemlig utrolig meget at lave murerarbejde, hvilket kræver meget arbejde efterfølgende. Det gider du ikke.

2. Er der gips? Fjern det og prygl puds af

Efter du har dækket af (hvilket du selvfølgelig har), så kan du egentlig gå i gang. Du bør nu fjerne dit nuværende tapet og/eller gips. Herefter, bør du pudse af. Det anbefales, at du gør det forsigtigt og skånsomt, eftersom stykker af murstenene kan gå i stykker.

3. Overvej, om fugerne skal blive eller fjernes 

Når pudsen er banket af, bør du overvej, om du vil beholde de nuværende fuger eller helt fjerne dem. Du har nu et frit udsyn til hele din rå murstensvæg, hvorfor du nemt kan overskue om du vil ændre udtrykket yderligere. Skal der nye fuger til for at ændre det komplette look? I givet fald kan du bruge et multitool. Et multitool bruges til at fjerne og erstatte fuger frem for at lappe dem. Spørg efter dette i dit lokale byggemarked, og ekspedienten vil vide hvad du snakker om.   

I forhold til dit multitool, så bør du ligeledes købe en fugefjerner, som monteres på dit multitool. Det gør hele processen meget nemmere. Du bør dog være opmærksom på, at du kun må fjerne ind til 13 mm inde i fugerne. Det gælder vel at mærke fra ydersiden af murstenen.

Det er også muligt at lappe allerede eksisterende huller med mørtel eller cementbaseret spartelmasse. Vent med at købe disse, da det kan være en fordel at have set din rå murstensvæg først. Så får du også en spartel i den rigtige farve.

Brug her: multitool, fugefjerner

4. Lav dine nye fuger

Er du god til pillearbejde? Så kommer du til at elske det her. Du kan nu blande din spartelmasse, og nænsomt gå i gang med at lappe eventuelle huller i væggen. Husk, at du bør følge anvisningen på pakken for at tilpasse blandingsforholdet. Gå dog ikke i panik, hvis der kommer lidt spartelmasse på de rå mursten, da de kan renses og skrubbes senere hen.

Har du skrabet alle dine fuger ud? Så bør du bruge en fugeske til omfugning.

Brug her: fugeske

5. Lad den rå murstensvæg tørre

Vent et par timer, indtil væggen er helt tør.

6. Skrub din rå murstensvæg

Når væggen er tør efter fugningen, kan du skrubbe murstenene med vand eller eddikesyre, hvis der fortsat er kalk på din rå murstensvæg.

Bland eventuelt eddikesyre og vand i forholdet 1:10, og lad den efterfølgende sidde i et par minutter på væggen, således syren kan opløse kalken. Skrub løs og fortsæt indtil kalken og fugesløret er fjernet så godt som muligt. Brug sikkerhedsbriller, da eddikesyre har det med at sprøjte.

Brug her: skurebørste, sikkerhedsbriller

7. Overfladebehandling af mursten – brug forankringsgrunder

Nu er du jo praktisk talt færdig – og dog! Du bør lige give din rå murstensvæg godt med forankringsgrunder. Denne grunder lukker selve væggen, holder på støv og begrænser gener, som kommer af støv og løs mørtel. Bemærk, at du ikke kan se grunderen, men du bør fortsat afdække området grundigt.

Brug her: store pensler, forstøver eller malerrulle.

Rå murstensvæg – her er de materialer du bør bruge

Vi anbefaler, at du husker disse ting, når du handler ind til renoveringen af din rå murstensvæg.

Værktøj 

 • Hammer og mejsel 
 • Stige 
 • Beskyttelsesbriller 
 • Malerrulle 
 • Multitool og fugefjerner - fjerne og erstatte fuger 
 • Fugepind og flisebræt, hvis du vil have nye fuger

Afdækning 

 • Malertape 
 • Plast
 • Filt til at dække dit gulv 
 • Affaldsposer 
 • Affaldsspande 

Materialer 

 • Eddikesyre 
 • Cementbaseret spartelmasse 
 • Skurebørste 
 • Forankringsgrunder 

Falsk stenvæg - et glimrende alternativ 

1. Tapet

Hvis du, som nævnt længere oppe, ikke opfylder kriterierne til at få en ægte indendørs murstensvæg, så frygt ej. Du kan nemlig købe tapet, der ligner en rå murstensvæg. Der findes et hav af forskellige tapettyper, så det er bare med at bruge din bedste ven Google til at finde det perfekte look til din bolig.

2. Falsk stenvæg med plader af glasfibre

Hvis du ikke vil have murstenstapet, så kan du også lave en falsk stenvæg ved at sætte plader af glasfibre op, der vel at mærke er formet efter en rigtig stenvæg. Du bør bruge en vinkelsliber eller stiksav til at skære pladerne med. Pladerne er derefter nemme at skrue op i væggen. Disse plader kan på nettet erhverves for knap 700 kroner pr. kvadratmeter.

3. Puds væggen og form murstenene selv

En tredje, men meget smart gør-det-selv løsning er at pudse væggen og forme murstenene selv. Det kræver en god portion tålmodighed samt evne til at forme en mursten.

Prisen på din murstensvæg

Det er svært at fastlægge en pris på at bygge en rå murstensvæg, men du bør ca. regne med 2000 kroner i materialer, hvis du altså selv ejer en hammer og mejsel. Det er naturligvis, hvis du selv udfører jobbet.

OBS: Du bør kunne klare dette projekt i løbet af en weekend, men regn med et par ture frem og tilbage fra genbrugspladsen. Byggeaffaldet hober sig nemlig hurtigt op, når du laver en rå murstensvæg.

Sidst, men ikke mindst! Held og lykke med projektet! Du kan nok klare det, selvom det kan virke uoverskueligt. Besøg endelig vores blog for yderligere inspiration til dit næste renoveringsprojekt.

Ingen kommentarer fundet
Tilføj en kommentar
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-renovering.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-renovering.dk