blog_image

Pallemøbler DIY – din ultimative guide til hjemmelavet pallemøbler

Estimeret læsetid: 6 minutter

Skal du hoppe med på trenden med pallemøbler? Hjemmelavede pallemøbler er blevet populært, da du selv kan lave et pænt møbel til hjemmet, til billige penge. Hvem kender ikke den gode følelse, som du får af at have skabt noget selv? Her er din pallemøbler diy guiden, som kan forklare dig, hvordan du kan bygge en pallesofa, pallestol eller en palleseng.

Inden du begynder at bygge dit pallemøbel, så skal du bruge disse materialer og værktøjer:

 • X antal paller. Antallet af paller kommer an på, hvad du skal bygge
 • Sandpapir eller en slibemaskine
 • Maling, hvis du ønsker, at møblet skal have en farve
 • En sav eller stiksav
 • Tommestok
 • Skruemaskine
 • Blyant
 • Skruer
 • En skruemaskine.

Når du har disse ting, så kan du følge fremgangsmåden på de forskellige møbler. Du kan bruge denne guide som inspiration på, hvordan du eksempelvis bygger en pallesofa.

Hvordan laver du en pallesofa?

Pallesofaer har et fantastisk potentiale. De kan bruges både ude- og indendørs, og så er de nemme at lave.  Det gode ved pallesofaer til udendørs brug er, at de kan holde til hårdere vejrforhold år efter år end andre havemøbler. Bor du tæt på en kyst, hvor der er meget salt og sand i luften, skal havemøblet kunne holde til det. Nogle typer havemøbler kan ikke holde til det, derfor er en pallesofa den oplagte mulighed, da den kan holde sig længere og er en billig løsning. Den bliver ikke lige så hurtigt slidt ned som andre udendørs møbler. Så hvordan laver man en pallesofa? Fremgangsmåden for en pallesofa til indendørs og udendørs brug er den samme.

Hvilken type pallesofa vil du bygge?

Det første du skal finde ud af er, hvor stor og hvilken type din pallesofa skal være. Skal det være en U-formet sofa, en hjørnesofa eller en 3 personers sofa? Den type sofa, som du vælger, har indflydelse på, hvor mange paller du skal bruge. En 3 personers sofa kan bestå af 4 helpaller, 2 paller i bredden og 2 i højden. En helpalle er i gennemsnit 120 cm lang og 80 cm bred. Det kan godt være, at du ønsker, at din 3 personers sofa skal være højere, så skal du eksempelvis bruge 6 paller i stedet for 4 paller. Skal du have ryglæn, skal du bruge 8 paller i stedet for 6 paller. Når du har besluttet, hvilken type sofa du vil bygge, og ved hvor mange paller du skal bruge, så kan du starte med at bygge.

Hjemmelavet pallesofa med hynder

Sådan gør du:

 1. Start med at slibe overfladerne på pallerne, så der ikke er splinter. Du kan enten bruge sandpapir eller en slibemaskine.
 2. Byg pallerne ovenpå hinanden. Skru pallerne sammen, til den ønsket højde. Har du 2 lag, så skruer du dem sammen. Ønsker du, at sofaen skal være højere, skruer du et ekstra lag på.
 3. Når du skal bygge et ryglæn, starter du med at tage en hel palle, hvor du saver pallen så tæt på bræt nummer 2 som muligt. Resterne gemmer du til armlæn.
 4. Ryglænet skal sættes ned i det første hul, som du lige har skruet sammen fra step 2. Ryglænet vil læne lidt på skrå, og det skal den også. Du kan skrue ryglænet fast, eller du kan lade være, så du altid kan justere ryglænets placering.
 5. Resterne, som du har fra ryglænet, kan du nu bruge som armlæn. Dem kan du skære til, så de passer med sidestykket til din sofa. Du kan tage et bræt af, som du kan skrue fast på armlænet, så der ikke er et hul i armlænet. Skru armlænet fast med 6-8 skruer.
 6. Til sidst kan du male din sofa, hvis du ønsker det. Ønsker du, at træet skal holde lidt længere, kan du benytte træmaling, som styrker træet.
 7. Du kan med fordel sy dine egne hynder, som passer til sofaen. Er det ikke din spidse kompetence, kan du også købe nogle nye. Det vil gøre pallesofaen mere behagelig.

  Ønsker du hjul på din sofa, kan du skrue dem på før du begynder at samle pallesofaen i lag.

Beskæring af ryglæn og armlæn

Samling af ryglæn

Byg en pallestol - sådan gør du

At bygge sin egen pallesofa er et sjovt projekt at kaste sig ud i. Ligesom med pallesofaen kan du give den dit eget personlige præg. Om du skal bruge den udendørs eller indendørs, så er det et perfekt møbel til at f.eks. læse en god bog. Fremgangsmåden er mere eller mindre det samme som, når du skal bygge en pallesofa. Forskellen er, hvis du ønsker rigtige ben, i stedet for at det er et par paller stablet oven på hinanden.

Sådan gør du, hvis du vil have ben på din pallestol:

 1. Du finder den rigtige størrelse palle, som passer til din ønskede størrelse til stolen. Sliber den ligesom ved pallesofaen.
 2. I stedet for, at du har flere lag af paller, skal du her kun bruge 1 palle til at sidde på, 2 paller til ben og en til ryglæn. Du starter med at skrue de 2 ben på den palle, som du vil benytte til at sidde på. Det gør du ved at opstille de 2 palleben over for hinanden, hvorefter at du tager pallen du skal sidde på, og placere den på den midterste klods på pallebenene. Klodserne menes bunden af pallen, altså selve pallens ben. Når du placerer sædet på den midterste klods, får du også 2 armlæn med. Du skruer nu benene og sædet sammen.
 3. Nu kan du skrue ryglænet på pallestolen. Du kan enten benytte en mindre palle som ryglæn, eller save en større palle over og skrue den fast i sædet og armlænene.

Hjemmelavet pallestol bygget af paller

Byg en palleseng - sådan gør du

Sover du på gulvet med en boksmadras? Så kan du bygge din egen palleseng. Du kan bygge en palleseng, som passer til din boksmadras eller den størrelse seng du ønsker. En bonus er at det er en billig løsning, hvor du stadig kan få et god nat søvn.

Hjemmelavet palleseng

Sådan gør du:

 1. Find ud af hvilken størrelse seng du ønsker, så du ved hvor mange paller, du skal bruge. En seng med størrelsen 160X200 cm passer med 4 paller. Ønsker du en lidt højere seng end 10-20 cm, så kan du bruge 8 paller. Husk at topmadrassen også giver lidt højde.
 2. Vask pallerne og slib dem ligesom de tidligere steps.
 3. Sæt pallerne sammen. Du starter først med at skrue det nederste lag sammen. Du kan med fordel benytte et lige beslag til at sætte pallerne sammen, som er ved siden af hinanden. Så sengen ikke skrider.
 4. Du kan til sidst male din seng, hvis du ønsker en anden farve end træfarven. Så pallesengen får dit personlige præg.

Tip: De små rum der er under sengen, kan du bruge til opbevaring til din telefon, en bog m.m.

Der er ikke noget bedre end at bygge sine egne møbler. Kunne du tænke dig at bygge dit personlige plankebord, så læs om gør det selv plankebord. Her guides du bl.a. igennem hvilke trætyper du kan bruge.  

 

Ingen kommentarer fundet
Tilføj en kommentar
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-renovering.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-renovering.dk