blog_image

Opsætning af skillevæg - 5 steps til din nye skillevæg!

Estimeret læsetid: ca. 6 minutter. 

Læs om: 


Byg en gips skillevæg

Billede af teksten gips skillevæg på en blå baggrund

En opsætning af skillevæg kan ændre din boligs udtryk fuldstændig, og det kan give dig det ekstra rum, du altid har drømt om. Hvis din bolig mangler et værelse, kan du udvide antallet af værelser ved at sætte en gips skillevæg op.

Det skal siges, at en gips skillevæg ikke nødvendigvis behøver at skille sig ud. Den kan nemlig sagtens falde helt ubemærket ind i boligen, som om den altid har eksistereret.

I dette blogpost kan du læse om, hvordan man opsætter en skillevæg, hvordan du skal opsætte stålskelet til din skillevæg, isolere og montere væggen samt hvordan du skal spartle og overfladebehandle din gips skillevæg.

Følg disse 5 trin, når du skal i gang med din opsætning af skillevæg:

Billede, der viser 5 steps, der kan følges ved opsætning af skillevæg

Step 1: Opsæt stålskelet til skillevæg

7 trin til stålskelet til skillevæg

Trin 1

Et stålskelet er helt fundamentalt, når man taler om en opsætning af skillevæg, da det er hele væggens skelet.

Når du skal lave selve stålskelet til din gips skillevæg, er det at foretrække at benytte sig af stållægter, da de er utrolig lette i vægten. Det er især en fordel, hvis du skal bære materialet op, hvis du bor på en højere etage. De er ligeledes altid lige, og de kan aldrig brænde.

Hvis du ikke vil bruge stållægter, kan du bygge et stålskelet i træ. Du skal dog være opmærksom på, at det er et naturprodukt, som kan slå sig og bevæge sig afhængigt af fugt, tørhed i luften og varme. Det er ligeledes ikke altid praktisk at arbejde med, da det bl.a. fylder noget mere, når det er varmt og fylder mindre, når det er koldt. Det kan bl.a. gå udover spartlingerne, som desværre ikke holder til alting. Det kan give små sprækker eller sætningsskader. Det er naturligvis også brandbart.

Det anbefales, at du bruger stållægter til et stålskelet til din gips skillevæg.

Trin 2

Når du skal montere dine stålregler, skal du placere skumsiden mod gulvet, loftet eller væggen. Ved brug af skum er den lyddæmpende.

Trin 3

Hvis du vil have plads til en dør i din gips skillevæg, forkorter du reglen af ved at måle op og sætte streger på gulvet, hvor reglen skal stå. Denne streg skal tegnes over på selve reglen, som skal skæres til med en stålregelsaks.

Tip: Begynd med siderne, buk og klip. Hvis du ikke har en stålregelsaks, kan du også bruge en vinkelsliber til at gøre dette.

Trin 4

Nu skal du montere din stålregler i gulvet. Sæt derfor nogle afmærkninger i gulvet. Find din slagboremaskine frem og bor hul i gulvet. Det anbefales, at du bruger høreværn her, da det bliver meget højt.

Når du har boret hullerne, sætter du rawplugs i, hvorefter reglen skrues fast.

Du skal ligeledes montere reglen i dit loft.

OBS: Du skal være meget opmærksom på, hvor du borer, hvis du har gulvvarme. Ellers kan du ende med at bore hul på dine rør.

Trin 5

Nu er du egentlig klar til at fastspænde stålskinnen på væggen mellem dit gulv og loft. Her er tricket, at du skal sætte stålskinnen ind i de andre skinner i både loft og gulv.

Brug et vaterpas til at tjekke om stålskinnen er i lod, inden du skruer den helt fast foroven. Hvis der er træ bagved, kan du bare skrue den direkte i.

Er der gips eller en mur bagved, bør du bruge gipsplugs eller murplugs.

Trin 6

Nu hvor skinnerne er sat på, bør du sætte stolperne mellem skinnerne.

Her bør du starte med fastgøre stolpen i den ene ende med selvskærende skruer. Herefter bør du sætte dit vaterpas på, tjekke om den er i lod og derefter skrue den fast foroven.

Husk, at der er blåt skum på skinnerne, men det er der ikke på stolperne. Det er en måde, hvor du kan se forskellen på de to.

Trin 7

Nu skal du huske at montere træ på hver side af selve dørhullet. Her bør du evt. gøre brug af en taglægte.

Denne lægt skal monteres med skruer, som du kan bruge til at opsætte gipspladerne med.

Voila! Nu har du opsat et stålskelet til din skillevæg!

Step 2: Isolering af skillevæg

Nu hvor du har bygget hele stålskelet til din skillevæg, skal du nu i gang med en isolering af skillevæggen. 

Du kan med fordel vælge at vente med at isolere, til du har monteret gipsplader på den ene side af væggen.

Når du skal i gang med at isolere, anbefales det, at du bruger mineraluld, stenuld eller glasuld, da det er de nemmeste at arbejde med.

Søg gerne efter en af ovenstående uldtyper, der passer til en stolpeafstand på 45 cm. Så kan du nemlig undgå at skulle skære for meget i det. Du bør sørge for at tilskære isoleringen (evt. med en isoleringskniv), så den fylder mellemrummet i stolperne. Den må IKKE bule ud og presse på gipsen.

Brug gerne handsker, maske og noget der beskytter huden. Isolering af en skillevæg kan nemlig godt forsage ekstrem kløe og svie, hvis det rammer huden.

Step 3: Montering af gipsplader

Billede med teksten husk værktøj og opremsning af værktøj til montering af gipsplader

Den første gipsplade, der støder op mod væggen, skal have afskåret spartelkanten.

Hvis den eksisterende væg er skæv, tilskærer du den første plade langs væggen. Brug gerne en hobbykniv her. Hvis væggen er skæv, bør du skære gipspladen skævt til, således den flugter med væggen.

Du skal nu afmærke målene på din gipsplade, placere dit vaterpas og forsigtigt skære med din hobbykniv i overfladen. Du kan nu knække kanten og skære igennem kartonen på din gipsplade.

Når du skal skrue pladen fast i stolperne, er det vigtigt, at du overholder skrueafstanden. 

Husk, at du altid skal skære pladerne ud 10-15 mm kortere end rumhøjden.

Disse få, men effektive, råd til montering af gipsplader burde hjælpe dig i mål.

Step 4: Spartling af gipsvægge

Det er forholdsvist nemt at spartle gipsplader. Næsten alle almindelige gipsplader har spartelforsænkninger i selve pladen, hvorfor det er gjort meget nemt at udfylde med spartel.

Du skal altid spartle gipspladerne over 3 omgange, fordi spartelmassen synker, så snart den suger ind.

Det anbefales, at du altid læser monteringsvejledningen på dine gipsplader, fordi der nogle gange kan være forskel på fremgangsmåden, og hvilken masse du skal bruge til spartling af din gipsvæg.

Det er også vigtigt, at du gennemgår dine skruehoveder, da de ikke må stikke ud fra gipspladen, når du skal i gang med en spartling af gipsvæggen. 

Efter de 3 omgange af spartling af gipsvægge, bør du vente med step 5 indtil spartelmassen er helt tør.

Step 5: Overfladebehandling af skillevæg

Nu hvor massen er tør, bør du slibe samlingerne og skruehovederne jævnt. Det samme gør du med hele væggen. Du kan bruge en lommelygte for at belyse væggen fra siden, hvor du eventuelt kan se ujævnheder. En overfladebehandling af skillevæg er utrolig vigtig, da den beskytter, og gør din gips skillevæg visuelt pæn at kigge på.

Sidst, men ikke mindst! Når du er færdig og tilfreds med din opsætning af skillevæg, skal væggen fejes og/eller støvsuges. Derudover skal du gøre brug af en forankringsgrunder, inden du maler din gips skillevæg.

Billede med teksten god fornøjelse på blå baggrund

trævækst
Ingen kommentarer fundet
Altom-renovering.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-renovering.dk