blog_image

Hvad er skimmelsvamp? – 6 essentielle informationer

Læsetid: ca. 6 min.

Her kan du læse om:

 

Man der renser skimmelsvamp på væggen

Hvad er skimmelsvamp?

Vi har alle hørt om skimmelsvamp, men hvad er skimmelsvamp egentligt? Skimmelsvamp er en svampeart, der både findes i giftig og ugiftig form, og består af små mikroorganismer.

Skimmelsvamp består af stofferne – hyfer, sporer og mycelium, og er at finde i både naturen og bygninger på forskellige overflader. I dette indlæg vil der blive fokuseret på den skimmelsvamp, der vokser i boligen.

Alle skimmelsvampe lever af at nedbryde organiske materialer. I boligen lever de af at nedbryde materialer som f.eks. maling, lim, træværk og tapet.

Der findes mange forskellige arter af skimmelsvampe. Faktisk findes der i alt 12-14 slags, der kan vokse i bygninger. Kun 3 af disse producerer svampetoksiner, hvilket betyder, at de er giftige.

Det skal også pointeres, at det er særlig vigtigt at vide, at der er forskel på skimmelsporer og skimmelvækst. Det er helt normalt, at skimmelsporer findes i luften uanset hvor du er. Men selve skimmelvæksten, altså voksende skimmelsvamp, sker kun i nogle tilfælde.

Hvad er farven på skimmelsvamp? Skimmelsvamp findes i mange forskellige farver. Farven på dem afhænger af, hvilken svamp der er tale om og hvad den vokser på.

Det er en myte, at bestemte farver er farligere end andre farver. F.eks. siges det at skimmelsvamp i rød/pink er farligere end det i andre farver. Farven har dog intet at sige, om hvor farlig skimlen er.

Mand renser skimmelsvamp af væggen med dragt på

Skimmelsvamp i boligen – Hvorfor kommer det?

Hvad er årsagen til skimmelsvamp i boligen? Vilkårene for at skimmelsvamp kan vokse i boligen er ilt, fugt og organiske materialer. Derfor er der naturligvis stor chance for, at skimmelsvamp kan forekomme i hjemmet. Den væsentligste faktor for skimmelsvamps vækst i dit hjem, er fugt. Det kan være fugt i luften, men også fugt på og i overflader.

Skimmelsporer findes overalt i naturen, også i dit hjem. Når først din bolig er tilstrækkelig påvirket af fugt, udvikler disse sporer sig til skimmesvamp.

Mangel på udluftning er den største kilde til fugt i boligen. Fugten der opstår ved manglende udluftning, er med til at fremprovokere væksten af skimmel. En anden kilde der også skaber fugt i boligen, er vandskader. Tilfældet kan være, at der i din bolig er fejl i selve byggekonstruktionen. Grundet disse fejl kan der forekomme utætheder i f.eks. vandrørene eller i tagkonstruktionen. 

Skimmelsvamp er i virkeligheden sart i forhold til hvilke områder de kan vokse. De kan nemlig hverken vokse i for varme eller for kolde miljøer. Hvis temperaturen i din bolig er på under 5 grader, aftager væksten. Hvis temperaturen kommer over 40 grader, dør spiringsevnen.

Det kan også variere fra svamp til svamp. Nogle af dem kan lide at vokse på varme overflader, og andre på kolde.

Hvordan ved du, om du har skimmelsvamp i boligen? Når der snakkes om generelle symptomer i selve boligen, er det vigtigt at holde øje med mørke plamager. Disse kan forekomme på vægge, gulve, loft og også på vinduerne.

De mørke plamager kan være i mange forskellige farver. De er et tydeligt tegn på, at du har skimmesvamp i hjemmet.

I nogle tilfælde kan det også begynde at lugte i forbindelse med vækst af skimmelsvamp. Vær derfor opmærksom på forskellige lugte, der kan forekomme, selvom det kan være vanskeligt at opfange.

Du bør reagere, hvis du både har fornemmelsen af en usædvanlig lugt, og ser plamager i boligen. Tit gemmer væksten af skimmel sig under tapetet eller inde i skabe, hvor det ikke lige er til at se. Derfor er det vigtigt ikke at glemme disse områder.

Hånd der bekæmper skimmelsvamp med rengøringsmiddel og svamp

Symptomer ved skimmelsvamp

De fleste ved at skimmelsvamp er skadeligt, men hvad er skimmelsvamp symptomerne? Helbredssymptomerne på skimmelsvamp i er fysisk ubehag som f.eks. hovedpine, træthed, svimmelhed og irritation i slimhinderne.

Hvad er usundt ved skimmelsvamp? Der er mange delte meninger om hvad det gør ved helbredet. Men det siges, at det oftest er de følsomme mennesker der er mest udsatte. Med følsomme menes der mennesker, der i forvejen lider af ting som astma, allergi og høfeber.

Derfor er det vigtigt at huske på at alle reagere forskelligt på skimmelvækst.

Helbredssymptomer på skimmelsvamp

  • Træthed
  • Hovedpine
  • Svimmelhed
  • Irritation i slimhinderne
  • Hukommelsessvigt
  • Koncentrationsbesvær

 

Det farlige ved skimmelsvampe er de stoffer de frigiver. Det er disse stoffer, der kan være sundhedsfarlige for nogle mennesker. Der er tale om stofferne mikropartikler, glukaner, mykotoksiner og stoffer der frigiver muglugte.

Det er faktisk kun 1-3% af danskerne, der bliver skimmelsvamp-allergikere!

Skimmelsvamps sporer

Hvor farligt er skimmelsvamp?

Når der bliver snakket om, hvad skimmelsvamp er, snakkes der ofte om hvor farligt det er. Skimmelsvamp er selvfølgelig skadeligt for dig, hvis du lever med det i boligen over en længere periode.

Heldigvis er det meget sjældent, at nogen bliver alvorligt syge af skimmelsvamp. Derfor er det altså også sjældent at nogle dør af det.

Det er ikke så skadeligt at opholde sig i en bygning med vækst af skimmelsvamp i en kort periode. Det er først når det er over en lang periode, det begynder at være usundt for dit helbred.

INFO: Vidste du, at skimmelsvamp blandt andet bliver brugt til at udvikle forskellige former for antibiotika. Et eksempel på antibiotika der indeholder skimmelsvampe, er Penicillin!

Rengøringsmiddel og handske der skal bruges til at rense skimmelsvampen

Bekæmp skimmelsvamp – Sådan gør du!

Hvad gør du hvis du har fået skimmelsvamp i hjemmet? Og hvilke tiltag er bedst mod skimmelsvampsbekæmpelse?

Du bør altid sørge for at bekæmpe skimmelsvampen i din bolig. Hvis nogle af husets medlemmer er ekstra følsomme, bør det især tages seriøst.

For at bekæmpe et mindre angreb af skimmel behøver du ikke mere end nogle få midler. Det kan være almindelige rengøringsmidler eller skimmelsvampsbekæmpende midler. Hvis du har en støvsuger med et godt filter, kan du med stor hjælp benytte den, til at støvsuge det synlige skimmel væk. Det er dog ikke altid at dette fjerner alt skimmelvæksten.

Hvis din bolig er ramt af et større angreb, kan det være en god ide at få professionel vejledning. De professionelle håndværkere hjælper med at rense det ramte område grundigt. Det sker ved at bruge metoder som dampafrensning og slibning.

Nogle gange er angrebet så stort, at det ikke kan bekæmpes med en enkelt rensning. Derfor kræver det et større eller mindre renoveringsprojekt. Renoveringsprojektet består blandt andet af at udskifte de forskellige materialer, der nu engang er i det ramte område. På denne måde sikrer du dig, at alt skimlen er væk.

OBS: Selvom du har formået at bekæmpe skimmelsvampen i dit hjem, er det stadig vigtigt at sørge for at fugt niveauet forbliver nede. 

Hvordan undgår du skimmelsvamp?

Hvad er tricket til at undgå skimmelsvamp? Uden fugt er der ingen skimmelsvamp. Minimér derfor fugtigheden i hjemmet, for at undgå det. Det siges, at fugtigheden skal være på under 75%, for at skimmel ikke har en chance for at vokse.

For at minnimere fugtindholdet i boligen, skal du huske på at lufte ud i hele boligen flere gange om dagen! Især når du laver mad, er det vigtigt at tænde for emhætten, da der opstår meget fugt i forbindelse med madlavningen. Det er også vigtigt at udlufte badeværelset efter et bad.

Du bør desuden heller ikke hænge dit vasketøj til tørre indendørs, da det også skaber store mængder af fugt.

 

Hvis du er ramt af et større angreb af skimmelsvamp i boligen, bør du søge proffesionel vejledning. Her på vores hjemmeside kan du altid finde den håndværke du søger. 

 

Find den rette håndværker

Ingen kommentarer fundet
Tilføj en kommentar
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-renovering.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-renovering.dk