blog_image

Gør det selv plankebord - Den ultimative guide lige her!

Estimeret læsetid: ca. 6 minutter. 

Læs om: 

Gør det selv plankebord - få alle tips og tricks til at lave dit eget plankebord

Der er mange muligheder, når du skal i gang med et gør det selv plankebord. Der findes nemlig rigtig mange forskellige plankeborde, alt fra polerede overflader til de mere rustikke planker. Ligegyldigt hvad, giver et plankebord et helt unikt og stilfuldt udtryk i din bolig. Det er meget moderne at bringe et stykke af skoven ind i boligen, hvor trenden er blevet belyst i diverse modemagasiner, Tv-serier og i indretningen i butikker og showrooms. Og ja - hvem har ikke også drømt om at få et flot og råt plankebord i boligen?

I dette blogpost bliver du guidet til, hvad du skal gøre i dit plankebord projekt.

Trin 1: Find det rigtige træ til dit plankebord & skær plankerne til

Nu hvor du har besluttet dig for et gør det selv plankebord projekt, så er valget af træsorten meget vigtigt, da det er planketypen, der er altafgørende for bordets udseende.

Eg

Eg vokser i det meste af verden, og det er en meget almindelig træsort i de danske skove. Det gør dog ikke eg ikke mindre attraktiv og flot. Egetræsplanker er utrolig flotte og meget modstandsdygtige, hvilket også betyder, at det kan stå imod det meste.

Egetræ er typisk gråhvid til lysebrun i farven, men du vil også kunne finde røget egetræ, som har en dyb mørkebrun farve.

Ask

Ligesom eg er asketræet en utrolig hård træsort, som kan klare det daglige slid, et spisebord vil blive udsat for i løbet af dets levetid. Et bord i asketræ vil have en tæt og flot åretegning.

Tidligere blev asketræ brugt til skafter, vogne, spyd og buer, ligesom de første flymaskiner blev bygget af asketræ. Dette vidner igen om træets hårdhed.

Birk

Birketræet bliver brugt til utrolig mange forskellige former for møbler. Det er ligesom eg og ask utrolig modstandsdygtigt, men birketræet er noget lysere i dets udseende, hvor selve årerne ikke er lige så fremtrædende. Træet er elastisk og stærkt, men det er samtidig vigtigt, at du holder det tørt for at bibeholde dets struktur og udtryk.

Det er en træsort, som er nem og blød at arbejde med.

Bøg

Bøgetræet er også kendt som Danmarks nationaltræ. Ligesom ovenstående træsorter, så er bøgetræet også utrolig stærkt. Bøgetræet er ligeledes utrolig flot. Det er bestemt en trætype, du bør tjekke ud.

Skær plankerne til

Nu hvor du har købt dine planker, så skal du have dem skåret ud i de rigtige størrelser og bredder, således du får lige præcis det udtryk, du ønsker.

Tænk på, hvilket udseende du vil have, og køb derefter træet i et byggemarked. Her vil du kunne se om træet lever op til dine forventninger ift. nuance, revner, struktur og årene i træet. Mange vælger at have 3 planker på ca. 30 cm, men det er selvfølgelig op til dig.

Trin 2: Slibing af plankebord - igen og igen

Når du har købt den træsort du vil have, og du har skåret dem ud i de rigtige størrelser, skal du nu i gang med en god omgang slibning af plankebordet.

Det er afgørende, hvor uforarbejdet dit nye træ er, men som hovedregel skal du næsten altid have knofedtet frem.

Du bør slibe og høvle dine træplanker, så de får en glat of splintfri overflade. Du bliver nok nødt til at slibe plankerne flere gange, før du opnår dette resultat.

Her kan du bruge en båndsliber, eller grovere sandpapir (80 korn) og efterfølgende finkornet sandpapir (120/150). Det er vigtigt, at du sliber alle sider og kanter grundigt, da det har en kæmpe betydning for, hvordan olien fordeler sig.

Da det støver rigtig meget, så brug gerne sikkerhedsbriller og tag dit gamle tøj på, som alligevel skulle smides ud.

Trin 3: Oliebehandling af plankebord

Du kan ikke komme uden om, at du skal give dit gør det selv plankebord en omgang olie på alle sider. En oliebehandling gør den store forvandling, der kan få plankebordet til at ligne et eksklusivt bord med flotte åre og glød.

Derfor er det vigtigt, at du:

1. Vælger en olie, som giver lige præcis det look, du efterspørger. Der er nemlig både bordpladeolie med og uden pigment, samtidig med, at der er olier, som giver et mere rustikt og autentisk look til ellers helt nye planker. En oliebehandling af dit plankebord kan altså gøre hele forskellen.

2. Følger anvisningen da træsorten skal have en oliebehandling flere gange, før det får et flot og holdbart resultat. Læs derfor anvisningerne grundigt, og vurdér om du synes. dit plankebord skal have flere omgange.

3. Bruger en bomuldsklud efter endt tørringstid, således den overskydende olie bliver fjernet.

Trin 4: Saml dit gør det selv plankebord

Sørg for at plankerne ligger ved siden af hinanden med samme afstand imellem sig. Du kan lægge små afstandsklodser ind mellem dine planker. Nu skal du montere 2 – 3 træspær, som du borer huller i, således der kan komme skruer i. Disse træspærrer skal monteres på dit gør det selv plankebords bagside, hvorefter du kommer skruerne ind i træspærrerne, så de sidder fast i plankebordet.

Trin 5: Monter plankebords ben

Uha! Der er mange valg, der skal træffes, når du skal i gang med et gør det selv plankebord projekt. Du skal naturligvis også bruge et par plankebords ben, der skal monteres.

Du kan vælge den nemmeste løsning, som vil være bordben af metal. Her har de fleste steder et fint udvalg af design, prisklasse og udformning, der passer til forskellige typer af smag. Metalben er super gode, hvis du ønsker et plankebord, der er simpelt. Du kan også nemt montere plankebords ben af metal på træspærrerne.

Ønsker du, derimod at montere plankebords ben i træ, kan du også gøre det med et superflot resultat til følge. Plankebords ben i træ giver et mere kompakt udseende, som kan være utrolig galant.

Hvis du selv vil lave ben i træ, kan du lave en u-profil. Her skal du lave to stolper, som hænger sammen på en tværbjælke. Herefter skal du igennem hele møllen som med dit gør det selv plankebord, hvor slibning- og oliebehandling af plankebordet gennemgås trin for trin igen.

For at få det flotteste resultat, bør du følge disse trin, når du skal lave bordben i træ:  

  • Skær stolperne ud i din ønskede bredde og højde
  • Skru dem sammen med tværbjælken, så de får den rette vinkel. Tværbjælkerne skal helst hvile på stolperne for at opnå den mest solide konstruktion
  • For at opnå størst stabilitet monteres en stiver mellem de to stolper nederst
  • Monter plankebords benene med et vinkelbeslag
  • Vinklen skal vende ind mod midten af bordet

Guide til plankebord indretning

Voila - nu har du et flot og lækkert gør det selv plankebord.

Nu tænker du sikkert, hvordan du skal indrette dit hjem med dit nye plankebord?

Her er et par råd, så du kan få den mest optimale plankebords indretning:

  • Find et sted, hvor plankebordet bliver udnyttet med dets udseende – placér det ovenpå et flot gulvtæppe med et par flotte stole til.
  • Placér det med luft til væggene, så udnytter du både rummet- og bordets geometri
  • Stil nips ting på dit gør det selv plankebord
  • Brug dit gør det selv plankebord til adskillige ting; kontor, spisning, drinks-hygge, mv.

OBS: Hvis du oplever slitage på bordpladen, kan du nemt slibe og smøre det med en omgang olie igen.

Ingen kommentarer fundet
Tilføj en kommentar
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-renovering.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-renovering.dk