blog_image

Find en håndværker - Her er 8 gode råd

Læsetid: 6 min. 

Læs om: 

 

8 gode råd til valg af håndværker

Hvordan kan du bedst finde en håndværker, som passer netop til dit renoverings- eller byggeprojekt? Vi har samlet de mest relevante råd og skåret dem ned til de 8 bedste.

 

Håndværkertilbud – Indhent flere

Står du overfor et renoverings- eller byggeprojekt, er det altid smart at indhente flere tilbud på den enkelte opgave. Jo flere tilbud du har, jo bedre kan du sammenligne i forhold til størrelsesorden, pris, materialer og udførelse.

Når du indhenter tilbud på en specifik opgave, sikrer du, at du ikke ender med at vælge et tilbud som prissat for højt eller er urealistisk planlagt. Du skal dog ligeledes være omhyggelig med ikke at indhente for mange tilbud. For mange tilbud kan illustrere en høj konkurrence, og dermed påvirke en håndværkers interesse til et projektet.
 

Håndværker anmeldelser – Gør dig selv en tjeneste

Inden du bare tager den første håndværker, som kommer frem på din Google søgning, så gør dig selv en tjeneste og lav lidt research. Det første er nemlig ikke altid det bedste. Derfor er det vigtigt, at du kigger anmeldelser igennem, inden du finder en håndværker.

Der findes et hav af hjemmesider, hvor kunder anmelder virksomheder ud fra kvaliteten af det udførte arbejde, serviceniveauet og andre relevante faktorer. Dyk derfor ned i både de positive og negative anmeldelser og få en fornemmelse af de virksomheder, du overvejer at ansætte.

Det er ligeledes også en god ide at skabe et overblik over, hvad det er, du skal have udført. Har du først en forståelse af resultatet og skabt et overblik over arbejdsopgaven, bliver processen mellem dig og håndværkeren hundrede gange nemmere.

Samtidig bliver du også nødt til at forholde dig kritisk til nogle anmeldelser og anmeldelsessider. Det som bliver fremvist, giver nemlig ikke altid et retvisende indtryk af en virksomhed. Husk derfor altid at bruge din sunde fornuft!


Håndværker autorisation – Husk det nu

Inden du springer ud i de helt store renoverings- eller byggeopgaver, skal du være opmærksom på, at nogle håndværkeropgaver påkræver autorisation. Autorisation er til for at sikre, at renovering og installationer inden for kloak, gas, vand og el udføres rigtigt og opretholder en bestemt kvalitet af hensyn til miljø, sundhed og sikkerhed.

Udføres en autoriseret opgave uden overvågning eller af en ikke-autoriseret håndværker, er den udførte opgave ulovlig. Udføres en autoriseret opgave uden autorisation, er man som bygherre ligeledes også ansvarlig for potentielle fejl.

Vær dog opmærksom på, at ikke alle el,- vvs- og kloakopgaver skal udføres med autorisation. En måde du kan tjekke om en specifik opgave kræver autorisation, er gennem Sikkerhedsstyrelsens autorisationsregister. Du kan herigennem ligeledes tjekke, om en specifik håndværker har den autorisation, som din opgave påkræver.
 

Sæsonarbejde – En god reminder

Når du skal finde en håndværker, er det en god ide at være opmærksom på sæsonen. Sæsonen hvor arbejdet skal udføres har nemlig indflydelse på nogle forskellige faktorer, som kan påvirke både håndværkeren og dig selv.

Det afhænger ofte af hvilken branche, man har med at gøre. Står du overfor en badeværelsesrenovering, så er januar, februar og marts ideele måneder til at finde en murer. Dette skyldes, at murere ofte har mindre arbejde i vintermånederne, og dermed har bedre mulighed for at tage imod nyt arbejde.

Vejret er ligeledes også en faktor, som man bør overveje, og specielt når det kommer til udendørs malerarbejde. Maj måned betragtes faktisk som den bedste måned at foretage udendørs malerarbejde på. Dette skyldes temperaturen samt vind og vejrforholdene.

Overvej derfor altid hvad netop din opgave kræver, og om udførelsestidspunktet er vigtigt. Derudover kan der oftest også spares nogle penge ved at planlægge en specifik brancheopgave udenfor dens højsæson.
 

Tidsrammer – Har håndværkeren tid?

En væsentlig ting som du skal være opmærksom på, er tidsrammen for det byggeprojekt som skal udføres. Den perfekte byggeperiode for dig, er nødvendigvis ikke perfekt for håndværkeren. Derfor er det altid vigtigt at være ude i god tid. En god planlægning kan ofte spare dig penge, da ekstra arbejde eller hurtig udførelse ofte kan koste ekstra.

Du skal også være opmærksom på, at håndværkere kan have perioder, som er travle, og samt perioder hvor der er mere pusterum. Ofte er perioder omkring helligdage og ferier tæt booket, så prøv så vidt muligt at planlægge dine projekter på andre tidspunkter.

Når du indgår en håndværkerkontrakt, kan du ligeledes aftale at projektet indebærer dagsbøder, hvis tidsplanen ikke overholdes. Ved at indføre dette, skaber du en økonomisk sikkerhed, hvis der opstår forsinkelser og komplikationer.
 

Byggemateriale – Hvem har ansvaret?

Du er måske meget ivrig for at komme i gang med drømmerenoveringen og har allerede købt den perfekte dør til den nye entre. Det lyder måske ikke helt dårligt, men har du overvejet, hvad de indkøbte materialer har af betydning for byggeprocessen?

For det første har håndværkere ofte mulighed for at købe materiale til en langt billigere pris end almindelige personer. Tag derfor en snak med din håndværker og få styr på, hvem der står for indkøb af materialer. 

Har du selv ansvaret for at købe materialer, skal du være opmærksom på, at du ligeledes også har ansvaret for levering, garanti og de fejl og mangler, som eventuelt skulle dukke op.

Et lille tip
Bestil i god tid! Flere materialer som døre og vinduer har lang leveringstid. I nogle tilfælde op til 2 måneder.


Håndværkertilbud – Hvad indgår?

Det er ikke kun materialer, som er vigtigt at have styr på inden et byggeprojekt udføres. Det er nemlig også en god ide at få udspecificeret, hvad der egentlig indgår i det givende tilbud. Ved at få udspecificeret et tilbud, skaber du dig et overblik over fordelingen af budgettet spredt ud på løn, materialer, uforudsete omkostninger og andet relevant tilknyttet.

Vær opmærksom på at nogle håndværkertilbud kan være dyrere end andre. Dette skyldes, at de individuelle håndværkerløsninger kan differentiere sig fra hinanden. En høj pris er derfor ikke nødvendigvis et dårligt tilbud. Løsningen kan nemlig være beregnet med garanti, kvalitetsmateriale og andre relevante faktorer, som gør udførelsen dyrere end andre.

Du kan altid indhente et nyt tilbud på præcis de samme præmisser og herefter vurdere, hvilken løsning der passer bedst til din byggeproces og dit budget.
 

Byggeprojekt - Husk dine rettigheder

Når du indgår en aftale med en håndværker, så husk altid at få lavet en fyldestgørende håndværkeraftale. Der findes flere skabeloner, som indeholder de nødvendige retningslinjer. Du kan eventuelt tage brug af et aftaledokument som AB 92, som beskriver de almindelige betingelser for arbejde og leverance i bygge- og anlægsvirksomheder.

Har du ikke styr på din håndværkeraftale, kan det være en kedelig proces og næsten umuligt at klage over byggesjusk og øvrige fejl til det aftalte arbejde. Har du derimod styr på din håndværkeraftale, kan du altid klage over det udførte arbejde, hvis det ikke lever op til dine forventninger.

Vi foreslår dog altid, at du internt med din håndværker prøver at løse de uoverensstemmelserne, der nu skulle være til den udførte opgave. Er dette ikke muligt kan du altid lave en formel klage gennem en af de tre godkendte ankenævn inden for byggeri og håndværk:

  • Byggeriets ankenævn

  • Håndværkets ankenævn

  • Ankenævnet for tekniske installationer

Vi håber, at dette blogindlæg har givet dig et indtryk, af hvad du skal være opmærksom på, når du skal finde din håndværker. Mangler du inspiration, eller søger du anden relevant information, er du velkommen til at kigge videre på vores blogside.

user
Kenny February 04, 2020 09:46 am
Super gode råd! Dem vil jeg helt sikkert tænke på fremover.
Tilføj en kommentar
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-renovering.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-renovering.dk