blog_image

Elinstallationer i gamle huse – Sådan kan du optimere dem

Læsetid: 5 min. 

Læs om:

Elinstallationer i gamle huse er oftest langt fra at være sikre. Derfor vælger mange at renovere dem. De er en vigtig del af huset, hvorfor det er vigtigt, at de er sikre og i orden.

I gamle huse ses det tit, at der er fejl og mangler i elinstallationerne. Derudover er der også mange elinstallationer i gamle huse, der ikke længere opfylder de gældende lovkrav. I bund og grund er der mange ting, du skal være opmærksom på når det kommer til elinstallationer.  

Gamle elinstallationer – Hvad skal du være opmærksom på? 

Overvejer du at renovere dine gamle installationer, og føler du dig fristet til at tage projektet i egen hånd? Er svaret ja, ville vi fraråde dig at gøre det.

Størstedelen af alt el-arbejdet skal udføres af en autoriseret elinstallatør. Det er et område der kræver faglig viden, og et arbejde der skal udføres efter nogle bestemte lovgivningsmæssige retningslinjer. 

Det er vigtigt, at du jævnligt tjekker dine gamle elinstallationer for mulige skader og fejl. En lille fejl eller skade kan føre til brand i huset. Derfor skal du jævnligt vedligeholde og tjekke dine elinstallationer for at forbygge uheld. 
Her er tre eksempler på, hvad du skal kigge efter og være opmærksom på:  

  • Se efter synlige skader og løse forbindelser 
  • Se efter støv og snavs, og sørg for at holde apparaterne rene. Det samme gælder forlængerledninger, disse skal nemlig også renses for støv. 
  • Sørg for at pærens watt passer til den anbefalede wattangivelse på dine lamper 

I gamle stikontakter finder du ikke det, der hedder pillesikring. Det er kun nyere stikkontakter, der er udstyret med det.

Har du gamle stikkontakter og små børn derhjemme, kan de nemt få stød hvis de piller eller stikker noget i stikkontakten. Dette vil ikke ske, hvis du har nyere stikkontakter da pillesikringen vil forhindre at få stød. Overvej derfor om dine stikkontakter skal udskiftes, så du kan få et mere sikkert hjem. 

Noget du skal være opmærksom på i forbindelse med elinstallationer i gamle huse, er eltavlen. Eltavlen er vigtigt for hele huset elinstallation, det er nemlig her alt strømmen samles og fordeles rundt i huset.  Der følger oftest fejl med gamle eltavler, og en af dem er fejl ved strømafbryderen.

Er der fejl i strømafbryderen, kan det volde alvorlige konsekvenser. Det er nemlig den, der er med til at forhindre brande i huset og beskytte dig imod stød. 

Vælger du at renovere dine gamle elinstallationer eller at lave helt nye, bør du vide, at det tæller som en energioptimering. Det er altid en god idé at tænke på energioptimering, når du skal renovere i dit hus. Det kan nemlig være med til at nedsætte dit årlige forbrug og øge husets værdi.

Overvejer du at sælge huset på længere sigt, er det også en fordel at elinstallationerne er nye. Det giver både en højere energimærkning, hvilket mange kigger efter i dag, og husets elinstallationer vil leve op til lovkravene.

Om elinstallationer i gamle huse lever op til lovkravene, er nemlig også noget der bliver kigget efter til el-eftersynet ved et hussalg. 

Stofledninger i gamle huse 

Det ses tit, at der er stofledninger i gamle huse. Der blev nemlig brugt stofledninger, da de første elinstallationer i gamle huse blev lavet. Det er dog ikke noget, der længere bruges. Har du stofledninger i dit gamle hus, kan du derfor være ret sikker på, at de har siddet der i mange år.

I dag vælger mange at skifte deres stofledninger ud med nyere ledninger. En af grundene er, at stofledninger har en stofkappe rundt om sig, hvor der i dag bruges plastkapper. Det er både mere sikkert, men også nemmere at arbejde med. 

Stofledninger har tendens til at blive slidte og ødelagte over tid, hvorfor de kan resultere i strømafbrydelser og kortslutninger.

I mange gamle huse ses det ofte, at stofledninger er brugt forkert. Stofledninger kan ikke klare alt for høje belastninger. I mange elinstallationer i gamle huse er der ikke taget hånd om dette. Derfor er der tit episoder, hvor stofledninger er blevet udsat for alt for høje belastninger og derefter ført til brand. Gamle stofledninger er som sådan ikke ulovlige, men de kan som sagt være utrolig brandfarlige - pas derfor på med stofledninger. 

Skal du lave nye elinstallationer, og er der stofledninger i din eksisterende elinstallation? Når du laver nye elinstallationer i dit hjem, skal du ifølge loven skifte ALLE gamle stofledninger ud.

Udskiftning af en gammel stikkontakt – Må du selv gøre det? 

Er du træt af dine gamle stikkontakter? Vil du have et sikrere hus, med stikkontakter der er pilesikret? Så er det måske på tide, at du udskifter dine gamle stikkontakter.

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen er det lovligt at enhver må udskifte en gammel stikkontakt med en ny. Du kan altså nemt forbedre elinstallationer i gamle huse ved at starte med at udskifte stikkontakterne som det første.

Her er nogle regler der gælder for at skifte en stikkontakt selv: 

  • Der skal sidde en stikkontakt i forvejen. 
  • Den nye stikkontakt skal passe til den eksisterende dåse, der allerede sidder i væggen. Dåsen må du dog gerne udskifte, hvis der allerede er en installation på det pågældende sted. 
  • Du må ikke selv flytte stikkontaktens placering. Det er nemlig det samme som at lave en ny installation, og det skal der en autoriseret installatør til!  
  • Du må kun selv udskifte stikkontakter, der er beskyttet med en RCS 20 mA, også kendt som en fejlstrømsafbryder.  
  • Har du en gammel stikkontakt uden jordkontakt, skal den nye også være en stikkontakt uden jordkontakt. Det samme gælder også for alle andre slags stikkontakter.

Opfylder du ovenstående krav, har du altså ret til selv at udføre en udskiftning af en gammel stikkontakt. Skal der ændres yderligere i elinstallationer i gamle huse, eller skal stikkontakterne have nye placeringer, så skal du have fat i en autoriseret installatør

Når du skal i gang med udskiftningen af dine gamle stikkontakter, skal du vide hvilken slags stikkontakt du har. 

 
 

FInd en autoriseret installatør

Ingen kommentarer fundet
Tilføj en kommentar
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-renovering.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-renovering.dk