blog_image

Byg selv udestue - De 5 bedste råd til dig der vil bygge en udestue

Estimeret læsetid: ca. 6 minutter. 

Læs om: 


Inden du begynder at bygge din egen udestue, er det vigtigt, at du tænker over, hvilket behov der er for udestuen. Du skal bl.a. tænke over om den skal matche dit hus, eller hvordan den ellers skal være. Denne blog forsøger at hjælpe dig på vej med en byg selv udestue, og hvilke elementer du skal være opmærksom på.

Tænk eventuelt over disse spørgsmål, inden du begynder arbejdet:

  • Hvad vil du bruge udestuen til?
  • Hvornår vil du bruge udestuen? Hvilken årstid?
  • Hvor stor vil du have din udestue?

Der følger en række fordele med at bygge en udestue, da den som regel bliver bygget til ud fra din stue. Den vil derfor også fungere som en slags klimaskærm. Det betyder, at udestuen luner inde i din stue, fordi den beskytter din stue mod blæst og kulde.

Opvarmning af udestue eller ej?

Hvis du er i tvivl, om du skal i gang med et projekt der indebærer opvarmning af udestuen eller ej – så læs med her.

Det kommer i langt de fleste tilfælde an på, hvad du skal bruge udestuen til. Skal du udelukkende bruge din udestue om sommeren, så er det ikke sikkert, at det kan betale sig. Hvis du vil bruge den året rundt, så anbefales det, at du får den isoleret og dermed opvarmet din udestue.

Opvarmet udestue – også kaldt tilbygning

Hvis din stue skal have fast varme, er der, rent lovgivningsmæssigt, tale om en tilbygning. Tilbygningen tæller derfor pludselig med i grundens byggeprocent og areal, og det vil være byggereglementets regler, som er gældende. Her er der blandt andet krav om rumhøjde, tæthed og isolering.

En opvarmet udestue er altså en tilbygning, der flytter husets yderste skal til tilbygningens nye ydervægge. Det giver dig et udvidet etageareal. Opvarmning af udestue? Ja, hvis du ønsker ekstra kvadratmeter med store vinduespartier, et bedre indeklima og en udestue som kan bruges året rundt.

Uopvarmet udestue

Hvis du vil benytte din udestue, hvor den ikke er opvarmet, så gælder byggereglements regler ikke. Du skal dog være opmærksom på, at udestuen skal være fraskilt resten af din bolig med en ydermur samt yderdør. Men bare fordi udestuen ikke er opvarmet året rundt, kan du jo godt udstyre den med en varmekilde i form af en brændeovn eller lignede til de kølige aftener.

En uopvarmet udestue er ikke godkendt som boligareal, men den bliver derimod registeret som en udestue hos bygnings- og boligregisteret (BBR). Vær opmærksom på, at du ikke må bruge en uopvarmet udestue til beboelse og den skal ligge minimum 2,5 meter fra din boligs skel.

Hvad bør du vælge?

Du bør tænke over, hvilket behov du har for din byg selv udestue. Vil du skabe ekstraværdi for din bolig med en tilbygning (opvarmet udestue), som kan bruges året rundt, eller vil du hellere have en nemmere og billigere løsning i form af en uopvarmet udestue?

Overvej hvor meget tid, hvor mange penge og generelt dit behov inden du kaster dig ud i et ’byg selv udestue’ projekt.

Hvilket gulv til din udestue?

Det kommer meget an på, om din udestue skal være opvarmet eller ej.

Vælger du at gå med en udestue der ikke er opvarmet, kan du nøjes med gulv i terrasse træ, da det fungerer super godt i sommersæsonen. De fleste professionelle håndværkere anbefaler også terrassebrædder til en uopvarmet udestue, da det fungerer godt mht. fugt og temperaturskift.

Hvis du vil have en opvarmet udestue, kan du med god grund vælge at få støbt et betongulv med gulvvarme, da denne type gulv giver komfort, når der er koldt udenfor. Du kan evt. lægge fliser ovenpå dit betongulv, hvis du går med denne løsning.

Husk på, at du udelukkende må opvarme din udestue, hvis stuen lever op til byggenormen og er godt isoleret. 

Alt efter hvad dit behov og ønske er, kan du vælge dit gulv til din udestue ud fra de ovenstående råd.  

Skal du bruge en byggetilladelse til din udestue?

Ja. Når du går i gang med din byg selv udestue, skal du altid have en byggetilladelse. Det er ligegyldigt, om det er en opvarmet udestue eller ej.   

Du skal ikke kun anmelde dit byggeri til din kommune, men også ansøge skriftligt om tilladelse. Her skal du huske at vedlægge tegninger og beskrivelser af din nye udestue, herunder placering, opbygning og hvilke materialer du vil bruge.

Det er meget vigtigt, at du ikke påbegynder dit byggeprojekt før du har modtaget en endelig byggetilladelse. Du skal ligeledes huske at færdigmelde dit byggeri til kommunen, når du er færdig med at bygge din udestue.

Hvis du i forvejen ejer en udestue, og du gerne vil renovere den, så skal du sikre dig, at den er anført på din BBR-meddelelse, før du går i gang. Hvis den ikke er anført, skal du kontakte din kommune. Det er nemlig dit eget ansvar at holde styr på oplysningerne på BBR-meddelelsen.

Vær opmærksom på, at du overholder kravet om minimumsafstanden på 2,5 meter til skel både ved opvarmede og uopvarmede udestuer. Du skal også huske, at der ikke er krav om isolering, men det er der til konstruktioner, materialer, sikkerhed og indeklima, mv.

Hvilket tag på din udestue bør du overveje?

Du bør være opmærksom på, at der er forskellige typer af materialer, der kræver en forskellig taghældning. F.eks., egner tagpap sig bedst til et fladt tag. Hvis du vil have et glastag, kan det resultere i en utrolig varm udestue, hvilket både kan være en fordel eller ulempe afhængigt af, hvad du ønsker at bruge din nye udestue til.

Nedenfor kan du finde de tagtyper, som anbefales til en byg selv udestue:

Tagpap

Tagpap fungerer super godt, hvis du ikke vil have for meget sol og lys ind, eller hvis du ønsker et robust tag. Du får derfor ikke glæden af solens lys og varme i foråret og efteråret. Rummet bagved bliver derudover også mørkere.

Glastag

Du skal have et glastag, hvis du ønsker utallige mængder af sol i din udestue. Som tidligere nævnt bliver din udestue med glastag utrolig varm på en sommerdag. Her kan du med fordel sætte hvide opale plader op, som hjælper med at dæmpe solens stråler, men disse plader halverer lysindfaldet.  

Termotag

Hvis du ønsker et isolerende tag, hvor risikoen for kondensvand er minimal, så bør du overveje termotag. Denne tagtype findes i flere forskellige farver og størrelser, så du får mulighed for at vælge og vrage mellem farver i denne tagkonstruktion.

Du bør dog være opmærksom på, at du ikke må gå på et termotag. Du bør også skrabe sne af taget for ikke at overbelaste tagets bæreevne.

Der findes nogle forskellige typer af termotag, du bør undersøge:

  • Termotagplader
  • Plastmo Clicklite Termotag
  • RIAS click-step termotag

Mangler du inspiration til din udestue?

Indret din stue efter sæson Som inspiration til din udestue kan du indrette den med et sofahjørne, hvor aftensolen kan nydes. I juletiden kan du evt. pynte op og måske have et lille juletræ stående. Skab en hyggelig stemning Din udestue bliver nok det rum, hvor du kommer til at bruge mange timer med venner og familie. Du bør derfor overveje at købe en masse puder og tæpper. De er bløde og kommer til at fylde din udestue med masser af stemning og hygge. Køb en masse planter Tag naturen med ind i din udestue, da det både er hyggeligt, flot og giver liv. Du får mulighed for at købe nogle planter, der normalt ikke kan overleve i det danske vejr, da klimaet i en udestue er noget varmere end i din have.

Andre råd?

  • Tag højde for udestuens størrelse
  • Vælg generelt mindre og lette møbler, som er flytbare
  • Indret efter placeringen af døre

OBS: Det er vigtigt, at du tager dig tid til at designe og indrette din udestue. Hvis alle elementer harmonerer, så er oddsene for, at du bliver glad for din byg selv udestue kæmpe stor.

Ingen kommentarer fundet
Tilføj en kommentar
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-renovering.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-renovering.dk